Avonturen uit ‘t vierde – Wedstrijdbeleving

Wanneer begint dat eigenlijk? Meestal de training voor de wedstrijd.  Je praat even over de komende wedstrijd, denkt na over mogelijke opstellingen, traint specifieke tactieken voor de komende wedstrijd. Dat is bij ons dus allemaal op dinsdag, daarna zakt het een tijdje weg. Tot zaterdag. In ieder geval bij mij dan. Ik vraag een stuk of 4 keer hoe laat we ook alweer moeten beginnen. Denk na over mijn eetpatroon van de volgende dag.  Probeer de avond zo in te richten dat ik de volgende dag fit ben. Dit is natuurlijk niet hetzelfde voor iedere persoon en voor iedere sport. 

Een olympiër is er een jaar of vier mee bezig . Ik had laatst een lezing van Maarten van der Weijden. Hij sloot zich anderhalf jaar voor zijn gouden race op in een zuurstoftentje en piekte op het juiste moment. Mark Tuitert sprak over een carrière-makende race na zijn gouden plak op de 1500m. Dan mag je er ook wel even naartoe leven.

De  wedstrijdbeleving voor deze zondag begon ook al vroeg. Meegenomen door slechte wedstrijden kort na de winterstop, vonden wij begin januari al dat we deze wedstrijd tegen KVA 6  moesten winnen. Voor MK was het een extra beladen duel. Komende uit het 3e van KVA moest er tegen het 6e van KVA zeker gewonnen worden. Een afgang was uitgesloten.

Strak van de wedstrijdspanning begonnen we dus. De hele wedstrijd bleef die spanning in mijn hoofd hangen. We liepen in de tweede helft uit tot 4 doelpunten voor. Maar zelfs op dat moment was ik er niet gerust op. Drie minuten voor tijd wist ik het pas zeker. We wonnen met 16-13.

Hoe anders is de wedstrijdbeleving op de tribune. Het jongste bestuurslid van Synergo vond het een degelijke wedstrijd. “Jullie waren sterker en liepen steeds weer uit op het moment dat zij weer terug kwamen. Nee, echt spannend was het niet.” Terugvragend bij mijn teamgenoten kon ik gerust zijn, ook zij hadden deze spanning gevoeld. MK was ook gerust, het werd geen afgang. Mark Rutte zou zeggen: “Het was gelukkig geen deconfiture.” En dat heeft niets met jam te maken, vraag dat maar aan Balkenende.

FV

http://www.mijnwoordenboek.nl/synoniemen/deconfiture