Avonturen uit het vierde – deel 6

Out of the box

Dit weekend stond het oud-internationals vriendenteam van Fortuna uit Delft op ‘t program. Geen gemakkelijke opgave gezien de 8-15 bij de thuiswedstrijd. Ook niet omdat de carnavalskivakantie en andere oorzaken Synergo 4 parten speelden. Al helemaal niet sprekend van 8.15 uur vertrektijd. Gelukkig iets positiefs; “dit soort wedstrijden zijn testcases voor hoe we nu echt kunnen spelen”, sprak de coach.

De 8-2 bij rust voelde dus slecht. Zeker aangezien het best aardig ging verdedigend dan. Aanvallend zaten we vast. Overklast individueel en als vak, zat het systeem ons in de weg. Een systeem? Ja een echt systeem hebben we natuurlijk niet. Maar de semi drie-één leidde vaak tot drie stilstaande spelers, één schot en mijn ex-international die de bal ertussen uit viste.

In de league doen ze niet aan systemen. Wel is er één taak. Die is eensluidend: dreigen, binden en scoren. Natuurlijk worden mensen uitgespeeld. Jos Roseboom, met 85 doelpunten tot nu toe, zet je natuurlijk niet continu onder de paal. En zoals ze het bij het NOS-sportjournaal noemen, is een midvoorpositie voor Tim Bakker tijdens het 4-landen toernooi logisch.

In de tweede helft fluisterde de coach mij het ei van Columbus in. “Meer lopen F, niet stoppen.” Nog een vragende blik. “Maar ik word ingesloten, als midvoor?” “Je moet lopen F.” Zo gezegd, zo gedigigidaan, zou Extince zeggen. (https://www.youtube.com/watch?v=0-KsiG2KGbw).
Als een razende Roeland speerde ik door het veld. Tussen mensen door en over ballen heen. Het systeem was zoek. Het had effect. Niet één, maar twee of drie ballen werden afgevangen, en belangrijker: er werd gescoord.

Out of the box denken zou een manager uit ons team zeggen. Out of the box was het zeker. Vermoeiend ook. Winnen lukte nog steeds niet, wel scoorden we er drie keer zoveel als de eerste helft. Zij scoorden er ook iets meer, zij het slechts 2,4 keer zoveel. Het vermenigvuldigen van de score in de tweede helft wonnen we dus wel. Dat is buiten de doos gedacht dan.

FV