George Engels ruim 50 jaar bondsscheidsrechter

Tijdens de afgelopen ALV hebben we verschillende leden in het zonnetje gezet. Helaas kon George Engels niet aanwezig zijn, en hebben we hem pas op de slotdag kunnen feliciteren. George is namelijk al ruim 50 jaar actief als gediplomeerd bondsscheidsrechter!

Daarom heeft hij de gouden fluit gekregen, die past bij een dergelijke mijlpaal, met bijbehorende oorkonde. De toespraak, die wij zouden hebben uitgesproken tijdens de ALV, kun je hier lezen.

Toespraak

‘Heel wat korfballers halen het 25-jarig lidmaatschap van de bond, veel minder korfballers worden 50 jaar lid, en .., maar dat houd ik nog even geheim. Begin dit jaar zond de district scheidsrechterscommissie een lijst rond met een overzicht van de langst fluitende scheidsrechters binnen ons district. Let wel, als gediplomeerd scheidsrechter nog steeds actief zijnde scheidsrechters. En ja hoor, wie stond met afstand bovenaan de lijst. George Engels. Al 51 jaar bondsscheidsrechter. Daar heeft de scheidsrechterscommissie al eerder aandacht aan besteed op de laatste scheidsrechtersavond in Ede, en Synergo doet dat vanavond op de Algemene Leden Vergadering. En natuurlijk volkomen terecht. Want George fluit niet zomaar nog steeds. Want ..

Je bent gedreven. Het is algemeen bekend, als scheidsrechter krijg je van binnen en buiten het veld het meest commentaar van mensen, die zelf óok fluiten. George vormt daarop geen uitzondering, hoewel, je doseert steeds meer. En er bestaat ook nog verschil tussen commentaar om te stangen en om te beïnvloeden. Desalniettemin, om nou te zeggen dat je hierin het goede voorbeeld voor anderen bent!?

Je fluit geconcentreerd. Voorafgaand aan de wedstrijd laad je jezelf op, en moet je niet lastig gevallen worden. Of het nu een wedstrijd bij Synergo is, of elders. En inderdaad, een goede voorbereiding van een wedstrijd is het halve werk. Je fluit nog steeds op een mooi niveau. Een tijdje gelden moest je DVO B1 – DALTO B1 fluiten. En dan hebben we het wel over de absolute top van de B-jeugd in Nederland. Met bijbehorend technisch en tactisch niveau. En dat gaat je nog steeds goed af, al kost het fysiek duidelijk meer moeite dan vroeger.

Je fluit ook nog steeds met enthousiasme, bijvoorbeeld getuige je vooruitblik en terugblik op de laatstgenoemde wedstrijd. Maar je bent niet alleen enthousiast en gedreven als scheidsrechter, ook als toeschouwer. O wee, als je als speler de kantjes eraf loopt. Maar anderzijds waardeer je ook heel duidelijk een goede prestatie. Je fluit ook met een ‘personal assistent’, je eigen Ineke. En geef jullie eens ongelijk. Ineke werkt nog, jullie zijn beide heel actief op korfbalgebied, binnen en buiten Synergo, dus dan kun je beter sámen dan alléen naar een wedstrijd gaan. Trouwens, jij gaat ook mee als Ineke moet coachen.

Tenslotte. Je fluit al een tijd met een versleten knie. Ieder ander zou direct voor de kunstknie gaan, maar jij hebt de operatie nog een jaar uitgesteld om, let op allemaal, nog twee jaar als bondsscheidsrechter te kunnen fluiten voor Synergo. Is het verstandig? Niet echt. Zijn wij van Synergo er blij mee. Natuurlijk!

Dat brengt me direct op mijn afsluitende woorden. Natuurlijk feliciteren wij jou met je jubileum als scheidsrechter, en natuurlijk krijg je hiervoor een passend kado in de vorm van een gouden fluit met bijbehorend certificaat. Maar aan het mooiste kado gaan we als Synergo komend jaar hard werken, en dat zijn nieuwe, jonge, even enthousiaste, gedreven en geconcentreerde scheidsrechters. En als ik me niet vergis heb ik ze al zien lopen bij Synergo.

Namens de hele vereniging, Rudolf Hoogenveen’

Lees meer