Afscheid van een fantastisch clublid en bovenal een prachtig mens

Vandaag namen we afscheid van Tjaak Blokker. Wat een mooie opkomst was er. Heel, heel veel bekende en oude gezichten uit de Samos en Synergo tijd. Namens alle (oud) leden mocht ik een toespraak houden voor Tjaak. Ik heb deze hieronder voor je neergezet.

Iedereen bedankt voor de verhalen en berichten afgelopen week. Daar ben ik door geïnspireerd. Sander Hofman deelde daarna heel mooi herinneringen aan Tjaak. Voor iedere bezoeker lag er een boekje klaar met ‘Oude verhalen van Samos en Synergo door Tjaak Blokker’.

“Wat een eer om hier te mogen staan. Als vertegenwoordiger van een club die 79 jaar lang jou, zo’n mooi mens, binnen haar gelederen had. Als vertegenwoordiger van een club waarvan zoveel leden, oud-leden en trainers afgelopen week hun hart lieten spreken en een persoonlijk bericht voor jou achterlieten in het online condoleance register. Een kaartje stuurde aan je familie of een facebook berichtje aan Tjaard in Frankrijk.

De club van Huub, die zondag direct aanbood om namens Synergo het boeket te maken in SAMOS/Synergo kleuren.

Gisteren op de condoleance waren er junioren, selectieleden, oud eerste spelers uit verschillende tijden, oud voorzitters en natuurlijk was Annie er ook. Je vakgenoot van het eerste uur. En je side-kick langs de lijn samen met Netty, ieder zittend op jullie eigen rode stoel.

De tijd stond deze week even stil.

In het in memoriam dat we voor je schreven staat je uitgebreide staat van dienst als vrijwilligster opgesomd. Er is geen beker, speld, erelidmaatschap dat je niet hebt gehad. We gaven je zelfs een Synergo ster voor het jarenlang verzorgen van soep op het schoolkorfbaltoernooi en het trouw supporteren.

Zelf had je ook altijd aandacht voor elke vrijwilliger en beloonde je deze met je aanwezigheid op hun activiteiten.

En hetzelfde deed je met sponsors. Je stuurde sponsor Veerkracht een kaartje met de tekst: ´Veerkracht is een sponsor met een gouden randje´. En je foto zaken heb je je hele leven gedaan bij Wim, Ben en nu Joris Romp.

Jouw allerbelangrijkste bijdrage echter aan de club is de aandacht, het respect, je geloof in gelijkwaardigheid en jouw openheid voor elke mens die het veld opliep. Daarmee gaf je iedereen het gevoel dat hij of zij erbij hoorde, thuis was. Je sprak met iedereen en had voor iedereen een aanmoediging, een compliment of een tip. Op zaterdag, op zondag, bij het 10e en bij het 1e en bij de jeugd. Een heel mooi voorbeeld is het bezoek dat je aan de familie Loukili bracht zo´n 30 jaar geleden  om de ouders van Mamoun het vertrouwen te geven dat korfballen bij Synergo paste in beide culturen. Wat was je trots op Mamoun dat korfbal in Marokko zo goed van de grond kwam!

Jouw  aandacht, warmte en respect. Dat is wat je terugleest in alle berichten en reacties. Dat is waarom iedereen je al sinds 2011 mist en zal blijven missen.

Elke club heeft een hart nodig en kernwaarden waar ieder clublid zich thuis bij voelt. Respect, gelijkwaardigheid, welkom voelen en welkom zijn. Dan gaat een club vliegen, is er voldoende kader, plezier en volgen de resultaten.

Ik durf te zeggen dat jouw kernwaarden zijn verankerd in ons club motto ‘Synergo dat zijn wij’.

Lieve Tjaak. Wat mooi dat je zo oud bent geworden. En maar liefst 79 jaar lang zo ontzettend veel leden hebt kunnen raken en laten proeven wat er belangrijk is in een club.

In 2011 schreef je samen met Sander oude verhalen over Samos en Synergo. Te mooi om te laten liggen. Wij hebben het voor je in een mooi boekje gegoten. Voor iedereen hier ligt er straks bij de koffie een exemplaar om te genieten van jouw verhalen over korfbal in oorlog en oude tijden.

Dag lieve Tjaak. Dag lief prachtmens.”

Anne de Roos, voorzitter Synergo

Zie ook