Vernieuwend korfballen: wat doet een trainer?

Synergo timmert al heel wat jaren aan de weg. Het aantal teams is gestegen, maar ook het niveau van al onze teams is flink omhoog gegaan. Maar hoe doen we dat eigenlijk?

We vinden dat we onze successen op korfbalgebied beter kunnen uitdragen. Aan onze eigen leden, aan de ouders van onze jeugdleden, aan andere korfballers en ook aan onze verdere omgeving. Dat gaan we de komende tijd dus doen! We beginnen met onze trainers onder de loep te nemen. Wat doet een goede trainer in onze ogen eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat sporters het meeste leren (en het meeste plezier in hun sport hebben!) van een trainer die de volgende vier dingen doet:

1. Structuur bieden

Structuur gaat over afspraken maken met elkaar. En een speler vervolgens ook aanspreken op deze afspraken. Op tijd op een training zijn, is een voorbeeld van zo’n afspraak.

2. Positief coachen

Positief coachen gaat over het zien van de dingen die goed gaan en spelers daarvoor een compliment geven. Spelers groeien als ze horen wat ze goed doen. Fouten maken hoort hier ook bij. Want zonder op de grens van je kunnen te spelen en fouten te maken, word je echt niet beter, leer je niet en heb je op de lange termijn weinig plezier. Natuurlijk mag je als trainer ook verbeterpunten noemen. Op zo’n manier dat een speler weet hoe hij of zij het de volgende keer beter kan doen.
(ps. Ouders en publiek kunnen op dit punt onze coaches heel erg helpen!)

3. Individuele aandacht

Binnen een team zijn altijd niveauverschillen, maar ook verschillende leerstijlen. We zijn niet allemaal gelijk! De speler krijgt van de trainer daarom een aanwijzing die bij hem of haar past. Persoonlijk en niet alleen op groepsniveau.

4. Spelers aan het stuur

Is het niet fijn, een schreeuwende coach die zijn team op sleeptouw neemt? Wij vinden van niet. Bij ons staan liever onze spelers aan het stuur. Spelers krijgen tijdens trainingen open vragen. Ze krijgen verantwoordelijkheid. De trainer ondersteunt onze spelers bij hun leerproces, in plaats van dat hij of zij steeds voor zegt wat er moet gebeuren. Want wat moeten onze spelers als de schreeuwende coach er volgend jaar niet meer is?
(ps2. Ook hier spelen ouders en publiek een belangrijke rol!)

Van theorie naar praktijk

De vier uitgangspunten van training geven zijn helemaal verweven in de trainersopleidingen KT2 en KT3 die veel trainers bij ons nu volgen. De B- en C-jeugd krijgt dit jaar sowieso speciale aandacht op dit onderwerp. Rob en Maaike werken hier al een aantal jaar heel hard aan. Maar we zijn er nog lang niet. De uitgangspunten klinken simpel, maar zijn natuurlijk niet zomaar door iedere trainer uitgevoerd. Daarvoor kunnen we altijd extra handen gebruiken, maar we gaan ook gebruik maken van filmpjes om de uitgangspunten verder te verspreiden. Spread the word!

Volgende keer meer over de inhoud van de ideale Synergo-training.

Oskar
Bestuurslid Korfbalzaken

Reageren of meehelpen?
Mail naar: korfbal@synergo.nl