Korfbal in Utrecht in 2020: meer dan alleen korfbal!

Dinsdag 22 september spraken bestuurders van Fiducia, Nova, Koveni, HKC, Hebbes, Victum, OVVO en Synergo over dit onderwerp onder leiding van Hendrikjan Heijerman van de VSU (Vereniging Sport Utrecht) en Job Eunen en Barbara Bakker van het KNKV. 

visie 2020Ook VSU en KNKV denken na over de toekomst van de sport en van de korfbalsport. VSU vanuit de vitale vereniging, de club die inspeelt op de veranderende omgeving en samenwerkt met partners in de wijk, zich inzet voor meerdere doelgroepen. KNKV wil met onze ultieme teamsport het verschil maken in sport en samenleving.

Presentatie

Omdat Synergo groeit en boeit, was ik gevraagd te vertellen over onze aanpak en ambities. Ik gebruikte de flyer die we vorig jaar november presenteerden bij het bezoek van de Utrechtse raadsleden aan ons sportpark. Ik vond het een inspirerende, leuke en stimulerende avond.

Het leverde mij het volgende beeld op:

  • Korfballers zijn sociale mensen. Korfbalclubs zijn sociale clubs.
  • Er is een grote gelijkheid in activiteiten die korfbalclubs voor haar leden organiseren. De een draagt dat meer uit dan de ander.
  • Er is veel meer te leren van elkaar. Samenwerking, op allerlei terreinen, kan de sport als totaal versterken.
  • Korfbalbestuurders zijn te bescheiden. Draag veel meer uit wat we doen, wat we toevoegen aan de kwaliteit van de vrije tijd van leden en daardoor aan de maatschappij.
  • Clubs denken nog teveel in termen van ‘werving’. Wat ons betreft ligt de focus op toegevoegde waarde voor leden en omgeving. En ja, daardoor groei je ook in leden.
  • Het korfbal van onze selectie(s) is snel en attractief en mag veel meer gezien worden.

En dan Synergo

Synergo heeft de stip op de horizon voor 2020 aardig scherp: een bloeiende club die elk lid een goed korfbalaanbod biedt. Een club met goed en enthousiast kader. Op een goede accommodatie die waarde toevoegt aan de omringende wijken, de stad en natuurlijk aan onze leden.

Onze sportaccommodatie, die op een waardevolle plek in de stad ligt, is een middelpunt van zeer verschillende wijken en vormt een ontmoetingsplek voor meer dan alleen korfbal. Dat betekent kennismaken met onze omgeving, keuzes maken met onze partners in de wijk en met hen samenwerken om dit te realiseren. We zullen groeien in leden die korfballen en gebruikers van de accommodatie voor andere activiteiten en doelen. Afgelopen zomer hadden we een simpel voorbeeld daarvan; Synergo als startplek voor ‘Synergo fietst’.

Komende tijd

De komende weken werken we op verschillende plekken verder aan deze toekomst:

  • 29 september: sportaccommodatie voor de wijk (Synergo)
  • 6 oktober: Vitaal+. Werken dankzij de sport (VSU)
  • 8 oktober: Utrechtse korfbalaccommodaties: sporthallen bekeken (VSU)
  • 10 oktober: Korfbalcongres voor bestuurders (KNKV)
  • 3 november: brainstorm Utrechtse clubs ‘Korfbal in Utrecht in 2020 – gezamenlijke aanpak’ (VSU, KNKV, korfbalclubs)

Ontwikkeling sportpark

Hoe past de ontwikkeling van het sportpark en een sporthal hier in? Binnen Synergo werken Hans de W., Jeroen K., Jort, Lotte van V., Sander Ha, Jesse van K., Oskar, Malou, Fleur, Jeroen B., Ineke, Elline, Daniëlle V., Eric G., Ruud L., Eva G. en Arjen van R. aan verschillende aspecten van de ontwikkeling van de accommodatie en de sporthal. Spreek hen aan, stel je vragen en breng je ideeën in!

Communicatie is belangrijk. Om iedereen goed op de hoogte te houden hebben we Sander Hofman gevraagd de communicatie naar jullie en naar partners buiten op zich te nemen. Heel fijn!

We hebben al wat ideeën voor bijvoorbeeld informatieavonden voor iedereen en we werken toe naar een besluit tijdens een (dan zeer bijzondere) ledenvergadering.

Wordt vervolgd!

Anne.