In memoriam Ton Knopper (1942-2018)

Afgelopen zaterdag 22 september is Ton Knopper overleden. Die heerlijke markante man, met die snor, die fantastische droge humor, de man van Hielk en vader van Ivar en Gjalt, onze vriend.

Ton was sinds 1952 lid van Samos, Synergo en sinds 2006 niet spelend lid van Synergo. Hij ging korfballen toen hij 10 jaar oud was bij Samos om daar pas in 2006 – na 54 jaar – mee te stoppen. Daarna bleef hij actief als scheidsrechter en aansluitend als begeleiders van scheidsrechters.

Ton ontmoette bij Samos Hielkje Bijker en trouwde met haar, grote liefdes van elkaar. Samen waren zij heel vaak op het korfbalveld te vinden. Binnen de lijnen, buiten de lijnen, achter de bar, voor de bar en bij alle activiteiten. Bijna als vanzelfsprekend gingen ook hun zonen Ivar en Gjalt korfballen. En ook zij niet onverdienstelijk…

Ton en Hielk: voor de ouderen bij Synergo waren zij een vanzelfsprekend en vertrouwd klinkend koppel. Een heel warm en hartelijk stel waar je altijd welkom was. Hielk was – en is – van de twee het vaakst aan het woord, Ton degene die luisterde, meer in stilte plezier had, nuchter de dingen bij de naam noemde en af en toe met een gevatte opmerking voor de dag kwam.
Als speler had hij een goed schot, uiteraard een geweldige conditie en was menig tegenstander te snel af. Ton deed altijd heel veel aan sport (korfbal, hardlopen, volleybal), zeker toen hij wat ouder werd.

Voor zijn activiteiten bij Samos, in verschillende functies,  werd Ton in 1977 benoemd tot lid van verdienste. In 1981 volgde benoeming tot bouwlid vanwege zijn bijdragen aan de bouw van de toenmalige nieuwe kantine. Hij was ook regelmatig als coach langs de lijn te vinden, bijvoorbeeld van Samos 2 toen dit team reserve Hoofdklasse veld speelde, en vele jaren later ook van Synergo 5. In 2002 kreeg hij de gouden Synergo-speld uitgereikt voor zijn 50-jarig lidmaatschap.

Afgelopen jaar was hij nog aanwezig bij het ‘potje tienen’ waarmee oud-Samos leden afscheid namen van de Synersoos. Zelf een balletje schieten was er toen niet meer bij; de afgelopen jaren ondervond Ton in toenemende mate hinder van de ziekte ‘Lewy Body dementie’. Voor velen zal dat dan ook de laatste keer zijn dat ze hem hebben gezien.

Lieve Hielk, Ivar, Gjalt en jullie geliefden. “Het is goed zo” zeiden jullie allemaal. En dat is ook zo.
Alle reacties van de afgelopen dagen van de ‘oudjes’ van de club waren hartverwarmend en toont aan wat een mooie en geliefde man hij was. Al die mooie herinneringen zijn voor jullie.

Het afscheid vindt plaats op vrijdag 28 september, 16.45 uur in Den en Rust te Bilthoven. Er is gelegenheid om de familie te condoleren en herinneringen aan Ton met elkaar te delen.

Anne, Otto en Jan Willem Briede

Namens bestuur, leden en oud-leden