Onze kandidaat-voorzitter Harry Blume

Tijdens de ledenvergadering kiezen we onze nieuwe voorzitter; Harry Blume. Tijd om beter kennis te maken. Een gesprek met Harry over school, politiek en natuurlijk over korfbal, binding en Synergo.

Harry Blume is 65 jaar en ‘gepensioneerd’, zegt hij*. Zijn vrouw is bijna 13 jaar geleden op 51 jarige leeftijd overleden na een langdurige ziekte.. Hij is vader van drie dochters (36, 34 en 30) en opa van 4 kleinkinderen. Eén keer per week gaat hij fitnessen met één van zijn dochters. ‘Ik moet toch blijven sporten. Dat je samen gaat, stimuleert als je even denkt dat je geen zin hebt: je gaat dan toch.’

Harry organiseert vakantietrips naar Marokko en is daarvoor al zo’n 36 keer in Marokko geweest. Hij gaat graag met vakantie, samen met een oud-collegadirecteur; ‘We zijn als oud-schooldirecteuren niet meer gebonden aan de schoolvakanties’. En één keer per jaar gaat hij met de kinderen en kleinkinderen een weekje weg.

Werk: scholen en politiek

Harry heeft zijn hele carrière in de Utrechtse onderwijswereld gewerkt als directeur van een viertal basisscholen in Kanaleneiland, aan de Maliebaan en in Ondiep. ‘Ik begon als het jongste schoolhoofd ooit en daar had de school zelfs dispensatie voor moeten aanvragen. “Had gemoeten”, want dat wist het bestuur niet. Wist ik veel…’ En met een lach: ‘Dat is wel goedgekomen’.

‘Uiteindelijk ben ik betrokken geweest bij de bouw van een nieuw schoolgebouw voor drie verschillende scholen, inclusief sporthal. Ik heb meegewerkt aan de onderhandelingen met de gemeente, aanbesteding en architectuur van het nieuwe gebouw. En een maand na de opening belde het CNV of ik voorzitter wilde worden van de op te richten vakbond CNV Schoolleiders met daarin de directeuren in het basis- en voortgezet onderwijs’, aldus Harry.

harry-blume-3_104x156‘Dat ik politiek actief werd, is een beetje mijn eigen schuld. Ik bedacht dat ik alles in mijn leven had gedaan, behalve de politiek. Dat heb ik geweten; ik was Commissielid van de gemeenteraad in Houten, daarna raadslid en vervolgens fractievoorzitter van het CDA. En omdat het CDA de grootste partij in Houten was, zag men mij ineens als “de politiek leider van Houten” en kon ik aan de slag om mensen met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Ik kreeg meteen een flinke klus.

Nadat mijn vrouw was overleden, ben ik gestopt als fractievoorzitter. Totdat de wethouder me belde of ik toch weer als commissielid (onderwijs) verder zou willen. Vrij snel daarna vroeg men mij of ik afdelingsvoorzitter wilde worden. Ik kon toen onder andere de functioneringsgesprekken met de wethouders houden en me bemoeien met de verkiezingsprogramma’s; een nieuwe leuke uitdaging! Zo kwam ik dus weer terug.

In november 2017 ben ik afgezwaaid als voorzitter om toe te treden tot het Dagelijks Bestuur van de Provincie, waar ik in januari de taak van coördinator van de afdelingen in de provincie kreeg. Daar kwam de commissie HRM voor de gemeenteraadsverkiezingen bij en de landelijk commissie Vitale afdelingen.’ Ook is Harry voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Al Amal.

En dan Synergo

En nu de nieuwe voorzitter van Synergo. ‘Tja, eigenlijk is Mamoun de grote “schuldige”. We hadden een eetafspraak vanwege de Raad van Toezicht van Stichting Al Amal. Tijdens het eten belde Anne Mamoun en hij sprak met haar over de zoektocht naar een nieuwe voorzitter. Mamoun kijkt me aan en zegt tegen Anne: “ik geloof dat ik tegenover de kandidaat zit”. Het gesprek ging daarna niet meer over Al Amal…’

maschamamounOok Mascha was vervolgens enthousiast. ‘Mascha en Mamoun vertelden over korfbal en de sociale betrokkenheid van Synergo in de wijken en de wijkorganisaties. Dat trok me meteen aan. Ook in mijn scholen heb ik altijd geprobeerd zoveel mogelijk mensen te betrekken. Deze verbindingen geven kracht aan je organisatie. Dit zie ik ook bij Synergo.’

‘Ik heb geen verstand van korfbal’, bekent Harry, ‘ik kom vanuit het volleybal. Maar ik ben wel van het beleid en de grote lijnen. Dat korfbal leer ik nog wel… door te kijken, niet door zelf te spelen! O ja, ik heb in 1976 wel korfbal geïntroduceerd op mijn school!’.

Synergo staat volgens Harry op een kantelpunt vanwege de nieuwe kantine en sporthal. Synergo zocht een bestuurder die daaraan leiding wil geven. ‘Ik vind het een leuke uitdaging om daar aan bij te dragen en om mee te werken aan de bouw van een nieuw complex waar iedereen blij van wordt.’

Voorzitter van Synergo

‘De afgelopen weken heb ik in de keuken kunnen kijken van Synergo door op de achtergrond mee te lopen met het bestuur. De sociale context waarin de vereniging zich beweegt, trok meteen mijn aandacht. Dit heeft me ook over de streep gehaald. Ieder mag zijn eigen plek hebben in de vereniging en ik ervaar Synergo als een warm bad, als één grote familie die je raakt als je binnenkomt. Mensen maken een praatje met je en het voelt gezellig. Dat trekt me aan.

beslissingswedstrijdenOok vind ik het erg leuk dat er zoveel vrijwilligers zijn, die vol enthousiasme werken aan hun vereniging en voor hun vereniging. Er is veel energie en élan, dat vind ik prachtig. Dat gaat ook allemaal goed. En als het goed gaat, dan gaat het goed met de vereniging in zijn geheel. Dat gaan we natuurlijk niet veranderen!

Mijn manier van besturen is om niet overal bovenop te zitten. Ik zie delegeren niet als controleren. Als er iets is of iets niet helemaal goed gaat, dan ondersteunen we als bestuurders en praten we er samen over. Ik houd ook van kort vergaderen; het bestuur geeft het beleid vorm en het is aan de commissie(voorzitters) hoe zij het werk uitvoeren. Ik draag zo mijn steentje bij aan de verbinding, net zoals mijn voorgangster Anne. Verwacht van mij geen grote veranderingen, want wat goed gaat, gaat goed. En er gaat heel veel goed. Ik ga voor de sociale omgeving, de groei van de vereniging en de blijvende binding van mensen aan Synergo. Ik zie veel capabele en energieke mensen binnen de vereniging. Dus dat komt wel goed!

Ik heb er in ieder geval zin in!

Harry, ontzettend bedankt voor dit gesprek en natuurlijk een warm welkom en heel veel plezier bij Synergo!

Sander.

* Ik kreeg tijdens dit gesprek toch een ander beeld dan “gepensioneerd”…

 

Zie ook