Richtlijn slechte weersomstandigheden

Morgen wordt het mogelijk slecht weer (ijzel, sneeuw). Hoe moet je dan als coach, ouder of speler handelen voor het vervoer naar een uitwedstrijd?

De richtlijn van Synergo is dat op het moment dat coach en chauffeurs/ ouders het in onderling overleg onverantwoord vinden om te rijden, er ook niet afgereisd hoeft te worden. Voor de vereniging staat de veiligheid van haar leden en hun familieleden voorop. Hierbij is het van belang dat men zich vooraf goed verdiept in de weersverwachtingen en (bij verre uitwedstrijden) contact opneemt met de tegenpartij om te informeren hoe de situatie ter plekke is.

Als er een oproep op radio en tv is gedaan om alleen aan het verkeer deel te nemen als dit strikt noodzakelijk is, mag je zonder (tucht)problemen de beslissing nemen om met een team niet op pad te gaan. Daarbij is wel de verplichting om de tegenstander en de neutrale scheidsrechter te informeren dat je niet komt.

KNKV
De officiële richtlijn van het KNKV is dat er bij een algemeen geldende waarschuwing van het KNMI in de trant van ‘blijf thuis, tenzij het echt niet anders kan’ geen sancties opgelegd zullen worden als een ploeg niet afreist.

Wedstrijdkorfbal
Op het moment dat deze waarschuwing niet is afgegeven zal het KNKV bij wedstrijden op het niveau van wedstrijdkorfbal van geval-tot-geval beoordelen of wegblijven gerechtvaardigd is (wedstrijdkorfbal is bij Synergo: S1 t/m S7, A1, B1, C1 en D1). Als de wij kunnen hardmaken dat het echt onverantwoord is, zal er geen straf opgelegd worden; indien het KNKV de indruk heeft dat er geen goede aanleiding was om niet af te reizen, kan er in theorie een straf opgelegd worden; meestal is dat twee wedstrijdpunten aftrek.

Breedtekorfbal
In het breedtekorfbal (alle andere Synergo-ploegen) zal er geen straf opgelegd worden. In alle gevallen dat een wedstrijd niet gespeeld wordt, wordt deze later opnieuw vastgesteld. Dit kan zijn op een weekend van de voorjaarsvakantie, dat nu vrijgeroosterd is. De kosten van de extra zaalhuur zijn hierbij voor de uitspelende vereniging. Omdat we als vereniging onze kosten moeten bewaken, verzoeken we coaches wel een goede afweging te maken. Het is zonde van het geld als er niet afgereisd wordt, terwijl dit eigenlijk wel kan.

Informeren
Op het moment dat je niet afreist, is het van belang de tegenstander en de scheidsrechter (in ieder geval bij wedstrijdkorfbal) hierover zo snel mogelijk te informeren. Dit kan in overleg met het wedstrijdsecretariaat; als je vooraf twijfelt of je moet afreizen, overleg dan tijdig met het wedstrijdsecretariaat over telefoonnummers etc. Met de tegenstander moet overlegd worden wie de scheidsrechter probeert te bereiken.

Als er niet afgereisd wordt, moet je het wedstrijdsecretariaat hierover ALTIJD infomeren. Dit laatste geldt ook als bij thuiswedstrijden de tegenpartij niet komt opdagen: altijd even de wedstrijdsecretaris informeren!

Oskar
Bestuurslid korfbalzaken