Sporten op rubbergranulaat is veilig

kunstgras rubber korrels

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat (fijngemalen rubber) verantwoord is. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.

Het kunstgrasveld van Synergo is met zand ingestrooid, maar sommige verenigingen hebben kunstgras dat is ingestrooid met rubberkorrels.

Minister Edith Schippers (Sport) heeft na een uitzending van het tv-programma Zembla in oktober 2016 het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Dit blijkt dus niet het geval te zijn.

Zie ook