Kunstgras met rubberkorrels

Volgens het tv-programma Zembla geven onderzoeken onvoldoende aan dat er geringe gezondheidsrisico’s zijn voor met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden. Het kunstgrasveld van Synergo is met zand ingestrooid, maar sommige verenigingen hebben kunstgras dat is ingestrooid met rubberkorrels.

De uitzending van Zembla is voor het Korfbalverbond (KNKV) aanleiding om het RIVM te vragen nader onderzoek te doen naar de bevindingen van Zembla en om zo nodig vervolgonderzoek te doen. Het KNKV vindt het van belang dat iedereen nu en in de toekomst op een gezonde en veilige manier kan korfballen.
Het Korfbalverbond (KNKV) erkent alleen zandkunstgrasvelden als ondergrond voor het spelen van competitiewedstrijden. Zo’n 5 tot 10% van de korfbalverenigingen speelt echter met een dispensatie op met rubber ingestrooide kunstgrasvelden.

Zembla

In de tv-uitzending van 5 oktober 2016 zijn de mogelijke gevolgen door het gebruik van rubberkorrels, gemaakt van gemalen autobanden, op de gezondheid van de sporters onderzocht. In het verleden heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek gedaan naar mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruik van SBR-rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Dit onderzoek gaf aan dat de risico’s zeer gering zouden zijn, maar Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen trekken.

Inmiddels heeft Minister Edith Schippers (Sport) het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.

Bron: Het KNKV.

 

Zie ook