De korfbalcommissie is van start!

Vanaf dit seizoen werken we bij Synergo met één korfbalcommissie. Hoe gaat dat?

De korfbalcommissie vervangt sinds deze zomer onze Technische commissie en Jeugd Technische commissie en regelt alles rond onze core-business: het korfbal. Daarbij kun je denken aan het bepalen van de teamindelingen, trainingsschema’s, oefenwedstrijden en het aanstellen en opleiden van trainers. Maar ook de overgang naar het digitale wedstrijdformulier en bepalen van onze visie op korfbal. 28 mensen hebben een taak binnen de korfbalcommissie op zich genomen.

En… hoe loopt het?

Met de nieuwe korfbalcommissie proberen we een aantal doelstellingen te bereiken. Allereerst een betere samenwerking tussen jeugd en senioren. In het verleden ontstond er regelmatig strijd tussen JTC en TC over de beschikbare middelen (denk aan trainers, trainingstijden). Maar we zijn natuurlijk één vereniging en moeten onze schaarse middelen eerlijk over alle leden verdelen. In de uitvoering werken Suzanne (coördinator jeugd) en Sander (coördinator senioren) nu nauw met elkaar samen. Resultaat: geen strijd meer en goede afwegingen.

Ten tweede willen we de communicatie naar onze leden verbeteren. Daarvoor zijn de teamcoördinatoren in het leven geroepen. Zij vormen de belangrijke schakel tussen de teams en de korfbalcommissie en krijgen de signalen van de teams door. Ik heb veel teamcoördinatoren zich al zien voorstellen aan hun teams. Wat er goed gaat en wat er nog beter kan, gaan we binnenkort met de teamcoördinatoren evalueren. En om eerlijk te zijn, communicatie naar de leden over wat we doen en welke keuzes we maken kan nog beter. We zijn vaak zo druk in de uitvoering dat de communicatie er nog wel eens bij in schiet.

Tot slot willen we een duidelijkere scheiding tussen uitvoering en beleid. Vaak sneeuwt het uitzetten van de lijnen voor de lange termijn onder door de vele urgente praktische zaken. Door het instellen van een beleidsgroep die zich enkel richt op de lange termijn zaken willen we dat voorkomen. De beleidsgroep is zich nu aan het inwerken en heeft de eerste stappen gezet. Zo is er nagedacht over het profiel van trainers (over welke eigenschappen beschikt een goede trainer?) en de wervingsdoelstelling (hoeveel teams hebben wij in het ideale geval?). De lijnen die de korfbalcommissie uitzet, worden zoveel mogelijk samen met de korfbalcommissie uitgedacht en transparant gecommuniceerd via de website.

Waar willen we naar toe? 

Synergo is een op ontwikkeling gerichte vereniging. Iedereen kan zich bij ons ontwikkelen, dat geldt niet alleen voor spelers, maar ook voor trainers en zelfs voor commissieleden. Daarvoor willen wij twee keer trainen voor ieder lid faciliteren en opleidingen voor het technisch kader. Het mooie is dat we daarmee al een heel eind op weg zijn. Al onze jeugd- en seniorenteams spelen op een beduidend hoger niveau dan vijf of tien jaar geleden. Tal van trainers en technisch kader volgen een opleiding onder leiding van Maaike en Rob. Het mooie is ook dat we nog veel verder kunnen groeien. De Korfbal League is nog ver!

Reageren? Mail naar korfbal@synergo.nl.

Oskar
Bestuurslid korfbalzaken