Drankje aanbieden, kleedkamer wijzen, bedanken

De spelregelavond van donderdag 26 april leverde leuke momenten op. Wat is een spelhervatting, wat is actief en passief hinderen? Wat moet je doen als je de scheidsrechter ontvangt? Inderdaad; drankje aanbieden, kleedkamer wijzen en bedanken na de wedstrijd!

Scheidsrechters_spelregelavondDe scheidsrechterscommissie organiseerde een spelregelavond voor alle A- en B-jeugdleden, scheidsrechters en andere belangstellenden. De A1 en B1 waren volop aanwezig, leuk!

Rolien en Marcel van Eijkelenburg van KCD leidden de spelregelavond. Zij zijn (waren) KNKV-bondsscheidsrechter op hoog niveau, bondstrainer en beoordelaar. Ze weten dus alle ins en outs van de korfbalregels.

Onvangst

Kaspar opende de avond met de zaal te vragen naar de drie belangrijkste ontvangstregels voor scheidsrechters. Daar kwam uit: aanbieden van een drankje, voor de wedstrijd een kleedkamer aanbieden, en na afloop van de wedstrijd bedanken. Inderdaad, daaraan gaan we ons dus houden!

Scheidsrechters_spelregelavond2Kennis van (spel)regels

Daarna namen Rolien en Marcel het stokje over. Waarom word je van kennis van de spelregels een betere speler? Nou, daar zijn verschillende redenen voor: je kunt je beter focussen op je eigen spel, in plaats van op de scheidsrechter, je kunt de spelregels in je eigen voordeel gebruiken, je kunt beter posities kiezen bij bijvoorbeeld vrije worpen, en je maakt zelf minder gauw overtredingen of lokt meer overtredingen van je tegenstander uit.

Daarna kwam de eerste quizvraag: wat doet de scheidsrechter bij een overtreding door een verdediger bij een spelhervatting voor de aanval? Het antwoord was: hij geeft een vrije worp, voor deze specifieke overtreding. Bij ernstiger overtredingen kan hij zelfs een strafworp geven!

Korfballeague

Natuurlijk kwam ook een vergelijking van het fluiten in de Korfballeague en lagere niveaus aan de orde. Zoals vaker gezegd, het korfbal in de korfballeague is duidelijk anders, en met name fysieker, terwijl de scheidsrechters dit fysiekere spel meer toelaten en ook kunnen toelaten van de spelers. Dit is dus niet het goede voorbeeld voor de scheidsrechters op lagere niveaus.

Scheidsrechtersdiploma

In de pauze werd Ruben Morshuis gehuldigd, die kort geleden zijn theoriediploma voor scheidsrechter gehaald heeft. Hij gaat nu voor het praktijkexamen. Hulde!

Soorten scheidsrechtersdiploma’s

Na de pauze vertelde Rolien iets meer over de scheidsrechterscursus en over de verschillende typen van diploma’s, van EF-jeugdwedstrijdleider tot KNKV bondsscheidsrechter. Marcel eindigde met verschillende nieuwe spelregelvragen over actief en passief hinderen bij een spelhervatting, inlopen bij vrije worpen, en inlopen bij strafworpen. Dat leidde tot mooie discussies.

ScheidsrechtersshirtSynergo-scheidsrechtersshirts

Ten slotte, als klapper van de avond, presenteerde Kaspar de nieuwe, strakke tenues voor alle Synergo-scheidsrechters! De eerste tenues werden aangeboden aan onze jongste en oudste scheidsrechter, en dat zijn natuurlijk Abdeslam en George. Iedereen vond de shirts prachtig, en terecht! Ik zag al enkele jaloerse blikken…

En wat let je? Word ook scheidsrechter en je verdient ook zo’n shirt!

Bedankt

Iedereen bedankt voor de aanwezigheid en inbreng. Al met al een geslaagde avond, die zeker vervolg krijgt.

Rudolf Hoogenveen & Kaspar Hanenbergh,
Scheidsrechterscommissie.

 

Zie ook:

Foto’s spelregelavond
Scheidsrechters gezocht!
Spelregelavond op donderdag 26 april
Ruben behaalt scheidsrechtersdiploma
George en Rudolf gediplomeerd

Meer informatie

Scheidsrechterscommissie