Atalanteta

Enige tijd geleden schreef ik in een bijdrage voor deze site over vogelnamen in de (korfbal)sport. Op zich zou je hier een heel op zichzelf staand artikel kunnen schrijven, maar dat ga ik nu niet doen. Nee, ik ga een kapitale fout rechtzetten die ik in die bewuste bijdrage heb gemaakt.

Leuk aanhakend op de vogelnamen, noemde ik Atalante (je weet wel, een van die twee clubs uit Apeldoorn die wij iedere seizoen vaker dan ons lief is tegenkomen) ook een leuk fladderend beestje. Hoe onwetend was ik! Gelukkig wees semi-bioloog en der planten en dieren kundige Dennis van S. mij op deze misser: een atalanta is een vlinder, Atalante is een godin.

Ik ben biologisch niet zo heel erg goed onderlegd dus ben ik zeker niet thuis in de 160.000(!) vlindersoorten die er ter wereld zijn. Ik ging er echter wel vanuit dat ik een gedegen klassieke opleiding had genoten, dus dat de godin Atalante mij volledig onbekend is, was nogal een schok. Wat heb ik zes jaar lang zitten doen op de middelbare school? Waarom wist ik dit niet?!

Goed, tijd voor een uitbreiding van mijn blijkbaar erg beperkte kennis. Wie is Atalante?

Tegen mijn leerlingen zeg ik altijd dat Wikipedia geen goede bron is als het gaat om het vergaren van betrouwbare informatie, omdat iedere willekeurige gek hierop zijn persoonlijke kennisdrol kwijt kan, maar ik ben er toch maar even te rade gegaan. En daar ik mijn kennis altijd graag (te pas en, vaker, te onpas) deel met anderen, wil ik jullie de informatie natuurlijk niet onthouden. Dus kijkt allen op http://nl.wikipedia.org/wiki/Atalante en leert!

Dan, wellicht ten overvloede, want waarschijnlijk wisten jullie dit allemaal al lang, ook nog even twee afbeeldingen van respectievelijk de atalanta en Atalante. Opdat zij nooit meer verwisseld zullen worden…

Atalanta: Atalante:
atalanta atalante

Femke