Kampverslag 2009

Om met de woorden van de IOC-voorzitter te beginnen (vrij vertaald): “het was het beste kamp tot nu toe”. De voorzitter van het Internationaal Comité doet dit altijd direct na de Olympische spelen. En hier zit een klein verschil, want het kamp is nu zo”n maandje of twee geleden.

Hoe gaat zo”n kamp eigenlijk?
Allereerst is er de locatie. Die was natuurlijk al vroeg bekend. Jeffrey hield de website bij en de kampcommissie gaf zo af en toe wat informatie over het kamp(huis). Daarnaast is er een keukenploeg nodig. Een moeilijke taak, want je wilt natuurlijk geen aangebrand eten.

Voor goede uitgebalanceerde maaltijden neem je als ingrediënten: Ineke H., Ria K., Anne de R. (ze kan wèl koken!), Fleur B. en Ewoud F..

Voor een beetje hulp bij de boel op stelten te zetten, gebruik je Arjen P., Larissa L., Arjan M., Karel G., Rudolf H., Jari M., Casper de B. en Judith V. Zo ontstaat er een leuk groepje. Voeg daar nog aan toe Jos van B. die een dagje kwam en de “˜stagiaire” Loes de W. Een snufje kampcommissie à la Paula van Luijn en Sander Hofman en de voorbereidingen zijn gedaan! Tot slot, het klapstuk, de kampdeelnemers! De Synergo-kinderen die de moed hadden het aangename van thuis op te offeren voor een weekeinde met weinig slaap, veel lol en “onverwachts” goed te eten.

Hoe kom je op kamp?
Fietsen is geen aantrekkelijke optie als je naar Hattem wilt. Veel ouders wilden hun kind(eren) goed afleveren en brachten de hele kampmeute weg. Iets te vroeg gejuicht; het werd een grote parkeerplaats, vlak bij het kampterrein. “jullie zijn er, we gaan er vandoor!”. De routebeschrijving in het kampboekje ging verder waar de navigatiesystemen stopten. O ja, dan was er ook de grote bus van Gerrit Bredewoud, afgeladen met al het eten, de korven, tassen, slaapzakken en wat we niet willen weten.

Het begin
Even wennen aan het kamphuis, de slaapkamers bekijken, de leiding voorstellen, de kampregels vertellen die we niet aan ouders hebben meegeven. Je komt er dan ook achter dat er een hele stapel Energy-drank is meegegeven. Zoveel dat er een toren van gemaakt kan worden voor het raam. Herstel; dòòr het raam.

De spellen
Tijdens het kamp staan de spellen centraal. Voor de volledigheid in het verslag is er informatie opgenomen over de spellen, maar het leukste zijn de acties en anekdotes die zich tussen de spellen voordoen! Even snel dus, de spellen.

Dierengeluidenspel, met boswachter
Wie de titel “˜met boswachter” erbij verzonnen heeft, heeft haar werk goed gedaan. Er liep namelijk iemand rond die vond dat Synergo te veel lawaai maakte! Dat kun je je toch niet voorstellen?! En wij kunnen het niet geweest zijn, want de kanarie was totaal niet te horen, de vis was waarschijnlijk met vakantie, het geluid van de eend leek op die van de kikker, maar de kikker was niet te vinden. En de muis was andere dieren aan het stalken. Oké, de papegaai moest wel hard lachen toen er iemand binnen vijf meter twee keer tegen de vlakte ging.

Smokkelen (oud)
Nog later in het bos. Ver weg, om niet te veel herrie te maken. Het bos ingaan waar een groot hek stond, bleek erg lastig te zijn. Ook was het erg donker. Goede ingrediënten om ongezien de grens over te komen met “˜stuff”. Keihard onderhandelen, de hele voorraad maar opkopen en toch wat dieven. En er was maar één persoon luidruchtig aanwezig. Gokje? Drie letters, het begint met een B (maar, hij is wel lief!).

Europacup
“Voetbal is oorlog”, zei de beroemde coach Rinus Michels. Ook bij Synergo bleek dit wel. Je legt een Europacup toch niet zomaar voor het grijpen?! Kitty schijnt op de Europacup gestaan te hebben zonder hem te vinden. Bronnen binnen Feijenoord vertelden dat de cup slecht onderhouden wordt; er zat een dikke laag mos op.

Verder lopen Ymre en Maaike (beiden F1) de twee A-tjes Lizet en Oskar eruit. En dat je oorlog moet maken als de scheidsrechter het niet ziet, bleek wel uit het telefoontje van coach Judith: “Ik heb nog maar 1 speler over!”

Tussen Ajax en PSV was het ook oorlog. Zoals altijd was Ajax aanvallend sterk, maar weer niet overtuigend in de afronding. De verdediging van PSV bleef moedig weerstand bieden en maakte het de tegenstanders bepaald niet gemakkelijk. En, PSV behield toch de eigen cup.

Sluipkwartetten (jong)
Sluipende kinderen in het bos. Missie: het verschil tussen mijn en dijn vergeten en alles roven bij andere posten wat je kunt vinden. Zodat de buit een kwartet vormt. Dat vinden is niet zo eenvoudig als men rond (soms op) de buit gaat zitten.

En zo zag onze verslaggever Jos in wilde achtervolging achter Maaike aanrennen. Maar Maaike dook ineens onder een tak door! En dat redde Jos net niet. Het gevolg: buskruit!

You Tube (oud)
Wat een geweldige filmpjes waren het! Veel doden en gewonden, intriges, liefdes, bloed, romances en wraak. Goed camerawerk met veel special effects (Rubens bloed, Manons rijkunsten, smijtende stoelen van de pokeraars die hoofdprijs Marieke niet kregen, Jari die uit het raam gesmeten werd.

Het was ook niet eenvoudig; urenlang in dezelfde positie moeten blijven liggen, opnames helemaal moeten stilleggen door luidruchtig gelach en aftellen van de keukenploeg. En zoals het spreekwoord zegt, “een foto zegt meer dan duizend woorden”. Deze raad bleek tijdens de marathonuitzending van de films die avond, waarbij het geluid bij drie van de vier filmpjes helaas geen Oscar krijgt (de prijs, niet de persoon).

Disco
Tot in de late uurtjes waren Larissa, Ewoud en Sander aan het na-discoën (op ouderwetse muziek). Niet gek dat dus iedereen weg was. Het optreden van de E2 (de dames, de heren durfden toch niet op het podium) was beter. En de C- en D-spelers durfden niet mee te doen aan de sneeuwbal. Gelukkig was er ook nog de limbo; die zorgt ieder jaar weer voor veel lenigheid, respect en soms tot enkele teleurstellingen als je het net niet redt.

Douane (jong)
“Jong geleerd, is oud gedaan”. Wie zegt er dat een korfbalkamp moet meewerken aan een goede opvoeding? Eerst overal smokkelwaar jatten, dan een opdracht maken en dan luidt de opdracht: “Loop de naar de andere groep en zeg dat je gewonnen hebt”. Wie nemen ze nou in de maling?

Levend Stratego (oud)
Voor de groep van van Casper, Sander en Loes was dit geen leuk spel. Totaal vernederd; bijna geen kaartjes meer over. Van ellende iedereen maar bij de post weg sturen en hopen dat de tegenstander de vlag niet tikt. Maar, generaal Judith met Arjen en Jos hebben de vijandelijke vlag niet gevonden. Het was nipt; “saved by the bell”, zoals de Amerikanen zeggen.

Achteraf wordt er meer duidelijk; vlaggen kunnen best aanvallen, zolang ze maar niet tikken. Ook bij bommen leidt dit tot terughoudende taferelen bij beide ploegen. Geniaal om te melden: Bas maakte zich bekend met de kaartjes van de andere ploeg. En ze trapten er in! “It’s amazing!”

Pirates of the Caribean
Ingrediënten voor echte zeerovers. Piraten die handelsposten omsingelden, een verplaatsbare kapitein Rudolf, zodat hij niet te vinden was voor de eigen kapers. Ook veel goud, vergunningen en veel dobbelen. Want je krijgt de buit niet zomaar mee! “Savey?”, volgens captain Jack Sparrow.

Hoe-goed-ken-jij-Synergo-quiz
Is er kennis van de eigen vereniging? (Zolang je naast de juiste personen zit wel). En tijdens een plots ingelaste korte pauze, werd er veel (over)geschreven. Met drie fouten kregen Wieke, Bram, Mathijs en Loes de finalevraag: hoeveel doelpunten hebben de Synergo-kampioenen in de zaal gemaakt? Hierbij was er geen overleg, want de antwoorden liepen erg uiteen. Loes A (3 doelpunten te weinig) kent Synergo het beste van de kampdeelnemers! (Bram: 126 te weinig, Mathijs: 53 te weinig, Wieke: 83 te weinig; tja).

Dropping
Altijd leuk; in een auto worden gepropt, er ergens uit gesmeten worden en dan maar terug lopen. Het begint al goed; de eerste groep wordt vriendelijk verzocht gauw van het terrein af te gaan, want dit was een jeugdgevangenis. De andere groep loopt direct de verkeerde kant op. De volgende groep gaat op zoek naar een rotonde midden in het bos, Oskar belt de groep van Casper/Karel met het advies om richting Epe te lopen. Nuttige tip, àls je weet waar je bent. Later vindt de groep een kaart en na wat hulp is de conclusie dat ze in noordelijke richting moeten lopen. En Epe? Epe ligt in het zuiden.

Je kunt ook kop of munt gebruiken om te beslissen welke kant je opgaat. De C’s hebben de perfecte oplossing; je gooit het muntje, kiest de kant die dan bij het muntje hoort, doet tien stappen die richting op en loopt daarna toch de andere kant op! Of je doet het zoals de A’s; je gebruikt GPS de ene keer wel, de andere keer niet.

Zevenkamp
Het lag niet aan het veld, het lag niet aan de bal. Het weer was goed, nee, nu het lag aan het zicht! Voetballers kunnen toch zo zeuren! Maar korfballers kunnen duidelijk niet voetballen. “Scheids heb je een bril nodig?” ging deze keer niet op. De voetballers hadden een bril. En nog maaiden ze over de bal, misten alles en iedereen, kwamen niet vooruit of botsten tegen elkaar. “Als de bal rond is en je mist hem, dan rolt hij in het andere doel. Dat is logisch.”

Tijdens de krattenrace was de opdracht om niet op de grond te komen. Maar ineens was het doel om de kratten van de andere groep te gebruiken. Zo ontstond er een wirwar van mensen waarbij niet duidelijk was wie in welke groep zat. En ze wilden elkaar van het krat gooien.

“Kussengevecht mondt uit in vrij worstelen”, zou de krantenkop kunnen luiden. Als je verloren hebt met de kussens, dan maar op een andere manier. Zeker als er een modderige poel is.

Bierdrinkers roepen altijd dat je van bier altijd veel moet plassen. Zeker als je het bierflesje tussen je benen hebt en in een emmer moet wateren. En jullie uiteraard ook niet morsen op de rand, dames!

Gamenight
Tijd voor een rustige avond. Doe een spelletje; controleer de wormen van de anderen, geef de draaimolen zo’n mep dat je die ene lastpak van het bord gooit, zet de tegenstander klem op het eiland en zeg dat je gewonnen hebt, terwijl het je beurt nog niet was. Een rustige avond. Niets spectaculairs eigenlijk.

Puzzeltocht
Bij de puzzeltocht moeten de groepen pijltjes volgen en opdrachten maken. En, er was echt geen opdracht om de pijltjes anders te hangen. Zeker niet als de personen die hem hebben uitgezet, staan te kijken (valt ook niet op als de tekst ineens op z’n kop staat).

Nog even wat antwoorden en leuke weetjes van de puzzeltocht

  • Leeftijden van de begeleiding schatten: groep 1: 17 jaar te oud, groep 2: 3 jaar te oud, groep 3: 7 jaar te oud.
  • Woorden maken: Groep 1: 185 woorden (9 afgekeurd), groep 2: 98 woorden (3 afgekeurd), groep 3: 193 woorden (1 afgekeurd).
  • Het Synergo kamp duurde 95 uur (woensdag 18.00 t/m zondag 17.00. Woensdag=6, donderdag=24, vrijdag=24, zaterdag=24, zondag=17, Totaal:  6+24+24+24+17=95. Antwoorden: groep 1: 91, groep 2: 88, groep 3: 92.5.

Er was ook een opdracht om een yell te verzinnen en deze te zingen als je het kampterrein weer opliep. Deze yells staan helemaal onderaan het verslag.

Roddel en achterklap
Welkom bij het kamp achter de schermen en tussendoor! Maar pas op, want het kan soms alleen maar vragen oproepen!

  • Waarom kreeg Gijs wel twintig hoera’s tijdens zijn verjaardag?
  • Waarom bleef Sandra urenlang liggen?
  • Wie kwam er achter dat er ontzettend vals is gespeeld, maar dat er niet over gezeurd is dat een ander probeerde nog valser te spelen (zonder gesnapt te worden)?
  • Is de Synergo-jeugd slimmer geworden het afgelopen jaar?
  • Waarom houden mensen zich tijdens kamp bezig met vragen als “schepping”, “evolutie”, “lichtjaren”, “zwarte gaten” en “buitenaards leven”?
  • Waarom houden (héél andere) mensen zich tijdens kamp bezig met “zoenen”, “chickies”, “slagroom” en “frikadellen”?
  • Zou groep 1 het over groep 2 gehad hebben?
  • Wie houdt er toch bij dat er zo’n 560 borden zijn afgewassen?! (En waarom?)
  • Waarom was Ruben zo vaak bij Judith te vinden?
  • Waarom heeft de keukenploeg slechts zo’n 361 stukken barbecuevlees gebakken?
  • En zijn al die verwijderde teken daarin meegeteld?
  • Wat deed Karel verkeerd als grote dictator tijdens de corvee?
  • Waarom kun je niet rustig een spelletje Catan beginnen als er een groep kinderen opgehaald wil worden?
  • Waarom verbaast het Jos dat Maaike en Ymre onder chillen verstaan: “lekker met snoep gooien en een kussengevecht houden”?
  • Waarom stelt Jari de vraag of er in Hattem wel 220 volt op het stopcontact staat?
  • En waarom neemt hij genoegen met het antwoord dat Hattem pas in 2039 aan de beurt is?
  • Waarom zaten Ilan en Sander elkaar zo dwars dat Rik de eerste avond de Catan-koning werd?
  • Waarom zat Judith aan iedereen?
  • Wie heeft het filmpje van de zwaartekracht-niet-overwinnende doorloopbal van Oskar nog niet gezien?
  • Waarom was het kampwinkeltje op zaterdag al helemaal uitverkocht?
  • Waar heeft Ewoud leren frituren (opengebarsten frikadellen en kapotte kroketten)?
  • Waarom kwam men er pas bij het tellen van de antwoorden achter dat de E2-coaches niet aanwezig waren tijdens quiz?
  • En waar lagen deze dames te slapen?
  • Waarom wordt Rudolf 2 jaar ouder geschat, Fleur 4, Arjen 1, Loes 3. En Ria 1 jaar jonger?
  • Is er iemand bang voor Ria? 🙂
  • Wie gaf Saber elke keer die bloedneuzen?
  • Is er een oorzakelijk verband tussen de laatste drie vragen?
  • Kan iemand uitleggen waarom Jeffrey het laatste potje Catan niet heeft gewonnen?
  • Waarom waren de verse, mooi glanzende wokgroenten niet populair, maar de vaalgroene doperwtjes en kleffe peentjes wel?
  • Waarom belde Jari half Synergo (de achterblijvers in Utrecht) om 6.45 uur?
  • Wie haalde de slagroom uit de broek van Sandra?
  • Interessantere vraag: wie deed het er in?
  • Waarom krijgt Larissa de bal op haar neus tijdens het tienen in het donker?
  • Hoe krijgt Sander het voor elkaar om binnen vijftien (15!) minuten een band van zijn auto te verwisselen?!
  • Waarom gaat Casper oefenen om nog een keer een spelletje vliegmachine te spelen met Katja?
  • Wiens ouders gooiden de kinderen op een parkeerplaats de auto uit met de mededeling “jullie zijn er, we gaan er vandoor”?
  • Wiens filmpje was (alweer!) de leukste? En had ook nog het beste geluid? (Toeval?)
  • Waarom wil iedereen het volgende jaar altijd weer mee met kamp?

Nawoord
Het overkomt mij ieder jaar; als we weer thuis zijn na kamp, is er de stilte en het gemis van de Synergo-kampfamilie. En ik heb het meerdere begeleiders horen zeggen!

Graag maak ik weer van de gelegenheid gebruik iedereen nog even te bedanken voor het kamp! De enorm leuke groep begeleiders, de keukenploeg, de kampdeelnemers met hun vermakelijke verhalen en acties, zij die de meute weer hebben gehaald en gebracht, de sponsoren voor het kamp en natuurlijk iedereen die hun kinder(en) weer aan ons hebben toevertrouwd! Bedankt allemaal!

Tot volgend jaar?Â

Sander.

Yell groep 1
We hebben de A, N, N, E Anne
We hebben de B R A M Bram
We hebben de C H A R L O T T E Charlotte
We hebben de D A V I D David
We hebben de D O M I N I Q U E Dominique
We hebben de E R I K Erik
We hebben de J A R I Jari
We hebben de J E F F R E Y Jeffrey
We hebben de K A T J A Katja
We hebben de L A R I S S A Larissa
We hebben de M I R I A M Miriam
We hebben de M A T H I J S Mathijs
We hebben de O S K A R Oskar
We hebben de P I E R C E Pierce
We hebben de R I K Rik
We hebben de R U B E N Ruben
We hebben de S A R A H Sarah
We hebben de S J O U K J E Sjoukje
We hebben de Y A N N I E K Yanniek
Kom laat je horen voor groepje 1
We zijn de beste van ’t hele kamp
En we zijn voor niemand bang.

Yell groep 2
jell jell jell, de groep van Karel en casper ziet het wel.
Met de toffe peren Lennart, Jeroen, Jan, Ilan en Bas
Dat komt altijd wel van pas
Iris en Jolien van de C doen altijd wel mee
Dan komen we bij de D
Lotte, Mirjam Lindsey die hoofdklasse spelen
Die kunnen ook wel wat met ons delen.
Isolde, Cherique en Jitske
Die vinden we wel wat hipske
De dames van de A ook weer mee.
Wieke Manon, Germay en Lizet
Daarmee heb je altijd dikke pret.
Kim is de buitenbeugel van de B
( ?? of dit het einde was)

Yell groep 3
(Er hoort een melodie bij, maar welke?)
Nomi en sandra deden een dropping
Ze hadden aan de enkel en lies wat pijn
Ze liepen er over te zeuren
En dat vond de rest niet fijn.

Appie deed hetzelfde
Wat zou er zijn gebeurd
Hij vond het zelf grappig
Maar Onur vind dat hij zeurt.

Kitty heeft een theorie
En die klopt nog ook
Ze wou graag 8-tjes draaien
En daarmee Thomas paaien

In het diepe bos
Ging Jurriën helemaal los
Met Ayo aan zijn zij
En toen was Floor niet meer blij.

Rinske in een sexy pakkie
Ze deed Marieke na
Janneke was ook acteur
En ze had een primeur

Saber had een bloedneus
Want Stefan sloeg hem neer
Het stopte niet met bloeden
En het deed heel erg zeer.

Sander liep te sjansen
Knipoogde links en rechts.
Het wou echt niet lukken
Want Lisa rende weg.

Rosa kwam met de trein
Want ze wou bij Esther zijn
Rudolf ging haar halen
Maar stond bij de verkeerde trein

Tresja is de laatste
Heeft ook een oorlogswond
Ze wil graag indruk maken
En doet daardoor heel BLONT

Wij zijn het leukste groepje
Met de meeste lol
We dansen en we zingen
Want we gaan nog niet naar school!

Zie ook